sugar-free

Is suikervrij snoep gezond?

Suikervrij snoep: Lekker én verantwoord?

Suikervrij snoep is de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar is het ook echt gezond? En wat zijn de alternatieven voor suiker? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over suikervrij snoep!

Is suikervrij snoep gezond?

Suikervrij snoep bevat geen toegevoegde suikers. Dit betekent dat het minder calorieën bevat dan regulier snoep en geen negatieve invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Suikervrij snoep is dan ook een betere keuze voor mensen met diabetes of diegenen die hun suikerinname willen verminderen.

Echter, suikervrij snoep is niet per se gezond. De meeste suikervrije snoepjes bevatten zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of stevia. Deze zoetstoffen zijn weliswaar caloriearm, maar er is nog steeds discussie over hun veiligheid en gezondheidseffecten.

Daarnaast bevat suikervrij snoep vaak andere ongezonde ingrediënten, zoals kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Deze ingrediënten kunnen allergieën of andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Welke alternatieven voor suiker zijn er?

Er zijn verschillende alternatieven voor suiker die in suikervrij snoep worden gebruikt. De meest gebruikte zoetstoffen zijn:

 • Aspartaam: Dit is een kunstmatige zoetstof die 200 keer zoeter is dan suiker. Aspartaam is caloriearm en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel.
 • Sucralose: Dit is een kunstmatige zoetstof die 600 keer zoeter is dan suiker. Sucralose is caloriearm en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel.
 • Stevia: Dit is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de steviaplant. Stevia is caloriearm en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel.

Naast deze zoetstoffen worden er ook natuurlijke suikeralternatieven gebruikt, zoals:

 • Erythritol: Dit is een natuurlijke suikervervanger die 70% zoeter is dan suiker. Erythritol bevat geen calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel.
 • Xylitol: Dit is een natuurlijke suikervervanger die even zoet is als suiker. Xylitol bevat 40% minder calorieën dan suiker en heeft een positieve invloed op de tandgezondheid.
 • Maltitol: Maltitol is een soort suikervervanger die ook wel een suikeralcohol of polyol genoemd wordt. Het is net als suiker zoet, maar bevat minder calorieën (ongeveer 2,4 kcal/gram vergeleken met 4 kcal/gram voor suiker).

  Maltitol komt van nature voor in kleine hoeveelheden in granen zoals tarwe en maïs, maar wordt voor gebruik als zoetstof meestal industrieel gewonnen uit maltose (moutsiroop).

Tips voor het kiezen van suikervrij snoep

 • Kies voor suikervrij snoep dat natuurlijke zoetstoffen of suikervervangers bevat.
 • Lees de ingrediëntenlijst aandachtig en let op kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
 • Beperk de hoeveelheid suikervrij snoep die je eet. Suikervrij snoep is wellicht minder calorierijk dan regulier snoep, maar het kan nog steeds leiden tot gewichtstoename als je er te veel van eet.

Conclusie

Suikervrij snoep kan een betere keuze zijn dan het normale snoep, vooral voor mensen met diabetes of diegenen die hun suikerinname willen verminderen. Echter, suikervrij snoep is niet per se gezond. Kies voor suikervrij snoep met natuurlijke zoetstoffen en suikervervangers en beperk de hoeveelheid die je eet.

Volgende lezen

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.