gelatine

Wat is gelatine en wat is het verschil tussen biologische gelatine en gelatine die in andere snoepjes zit?

Wat is gelatine en wat is het verschil tussen biologische gelatine en gelatine die in andere snoepjes zit?

Gelatine is een doorschijnende stof die is afgeleid van collageen, een eiwit dat voorkomt in dierlijke bijproducten (botten, huid, pezen, gewrichtsbanden, voeten enz.).

Er worden voornamelijk varkens en koeien gebruikt om gelatine te maken.

De toepassingen van gelatine zijn talrijk: van de farmaceutische industrie tot de fotografie wereld, en van de voedselverwerkende industrie tot de papierfabricage, gelatine is een kostbaar goed.

Veel mensen beschouwen gelatine als walgelijk, voornamelijk vanwege de aard van de dierlijke delen die worden gebruikt (botten, huiden ...). In de meeste gevallen zijn dezelfde mensen zich er echter niet van bewust dat de medicijnen die ze nemen verpakt zijn in capsules gemaakt van gelatine, noch realiseren ze zich dat gelatine ook wordt gebruikt om yoghurt, wijn of lippenstift te maken!

De productie van gelatine is een behoorlijk ingewikkeld en smerig proces.

Ten eerste worden delen van dieren gesneden door gigantische hakmachines voordat ze onder hoge druk worden besproeid om vuil te verwijderen. De botten en huid worden vervolgens gekookt om het vetgehalte te verminderen voordat ze worden geroosterd in industriële drogers op hoge temperatuur.

Na het roosteren volgt de zure en alkalische behandeling. De dierlijke delen worden nu enkele dagen in zuurbaden geweekt om alle mineralen en bacteriën te verwijderen en zo de afgifte van collageen te vergemakkelijken.

De stukjes bot, weefsel en huid worden in extractors geladen waar ze worden gekookt in gedestilleerd water, wat resulteert in een vloeistof die gelatine bevat. Dergelijke vloeistof wordt gesteriliseerd door middel van flash-verhitting. Vervolgens wordt het door filters geleid die de gelatine van de vloeistof scheiden.

De gelatine wordt vervolgens gedroogd voordat ze tot vellen wordt geperst. Afhankelijk van de uiteindelijke toepassing wordt de gelatine verpoederd door een molen.

Gelatine blijkt uiteindelijk een oplosbare, geur- en smaakloze stof te zijn waarvan bewezen is dat deze veel aminozuren bevat! Hoewel veel mensen het idee van gelatine verachten, vinden veel anderen het geweldig als ze denken dat elk deel van het dier wordt gebruikt. Het gaat immers niet om het eten van dierenhuid of botten, maar om het ingenieus extraheren van een zeer veelzijdig eiwit!

Er is echter junkgelatine en er is biologische gelatine!

‘Rommelgelatine’:

Laten we beginnen met de varkens en de koeien. We hebben het over een product vervaardigd uit de delen van zieke, chemisch gevoede dieren. Bovendien worden extreem gezondheidsgevaarlijke chemicaliën gebruikt om de bacteriën en mineralen van de dierlijke substantie af te breken via het zure en alkalische proces.

‘Biologische gelatine’:

Biologische gelatine wordt vervaardigd met dierlijke delen afkomstig van gecertificeerde biologische dieren. Dergelijke dieren hebben biologisch voedsel gekregen en zijn in de meeste gevallen in een veel betere omgeving grootgebracht.

Het collageen komt vrij door een proces van hydrolyse dat bestaat uit het injecteren van een watermolecuul in een stof om het uit elkaar te halen. Er is geen zeer chemisch toxisch proces vereist!

Biologische gelatines zijn absoluut beter, schoner en gezonder dan hun junk-tegenhanger

Volgende lezen

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.